domingo, 26 de abril de 2009

GRIP PORCINA

Què és?
La grip porcina és una malaltia respiratòria dels porcs, causada pel virus de la grip tipus A, que provoca amb freqüència brots de grip entre aquests animals. Encara que, en general, els virus de la grip porcina no infecten els humans, en algunes ocasions s'han presentat casos d'infeccions en persones. Els casos en humans es presenten més sovint en persones que tenen contacte directe amb porcs. Algunes vegades, però, les persones poden contagiar-se en tocar un objecte que té el virus de la grip i després emportar-se les mans a la boca o el nas.

Com es propaga?
Normalment la gent es contagia a través de porcs malalts, encara que alguns casos humans s'han produït sense contacte amb aquests animals. La transmisió entre humans s'ha produït en alguns casos, però ha estat limitat a contactes molt propers i grups tancats de gent.

Simptomes
Ocasionalment s'ha informat d'infeccions esporàdiques de grip porcina en humans. Generalment, els símptomes clínics són similars a la grip comuna, però la seva presentació clínica es molt amplia, des de una infecció asintomàtica a una gran pulmonía que acaba en la mort. Com la clàssica presentació clínica de la grip porcina en humans es sembla a la gripe comú (febre, tos, cefaleas...) i altres infeccions agudes del tracte respiratori, la majoría dels casos han sigut detectats per casualitat, mitjançant el sistema de vigilancia de la grip comú. Els casos lleues o asintomátics poden haver escapat a la detecció, de mode que es desconeix a l'abast real d'aquesta enfermetat entre humans.

Mesures preventives
-Mantindre's allunyats de les persones que tinguin infecció respiratoria
-No saludar amb petons ni donant la mà
- No compartir aliments, gots o cuberts
- Ventilar i permitir la entrada del sol en la casa, les oficines i en tots els llocs tancats
- Mantenir netes les cobertes de cuina i bany, utensilis, així com juguets, telèfons o objectes de us comú
- Abrigarse i evitar canvis bruscos de temperatura
- Menjar fruites i verdures riques en vitamines A y C
- Rentar-se les mans amb aigua i sabó
- Evitar exposició a contaminants ambientals
- No fumar en llocs tancats ni a prop de nens, ancians o malalts